Barajlar doldu, şimdi sıra sulamada
DSİ 3. Bölge Müdürü Erol Şenöz, 2011 yılında DSİ 3. Bölge Müdürlüğü'nün taahhüdünde bulunan birçok baraj inşaatının biteceğini söyleyerek, 'DSİ politikası olarak sulama şebekesi tesis ettiğimiz sahaların, işlemlerini sürdürmekteyiz. Bu şekilde projelerimizin maliyeti daha ekonomik olmakta, çiftçi vatandaşlarımıza da büyük kolaylıklar sağlanmaktadır' dedi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

DSİ’nin Eskişehir’deki önemli projelerinden bahseder misiniz?

DSİ 3. Bölge Müdürlüğü olarak, 2010 yılında ağırlıklı olarak planlama ve proje yapımına giriştik. Gerek kendi elemanlarımızın çalışmaları, gerekse ihale yöntemiyle birçok projeye başladık. Bu kapsamda 16 adet proje, 7 adet planlama olmak üzere 23 adet ihale yaptık. Bölge Müdürlüğümüzün görev alanı Kütahya, Eskişehir, Bilecik ve Sakarya illerini kapsamakta olup, devreye soktuğumuz bu projeler bölgemizin gelecekteki yatırımları için çok büyük öneme haizdir. 2012 yılından itibaren DSİ 3. Bölge Müdürlüğü’nde çok kapsamlı bir inşaat furyası başlayacaktır. Halen yapımı devam eden ve bitme aşamasında olan Kütahya Beşkarış Barajı’nı 15 Mayıs 2011 tarihinde hizmete açacağız. Eskişehir Beylikova depolama tesisinin birinci aşaması tamamlanmıştır. Mevcut su ile ilk aşamada Beylikova’da 2300 hektar alanın sulanması amaçlanmış olup, sulama inşaatına Eylül 2011’de başlayacağız. DSİ politikası olarak sulama şebekesi tesis ettiğimiz sahaların, aynı zamanda toplulaştırma işlemlerini de beraber götürmekteyiz. Bu şekilde projelerimizin maliyeti daha ekonomik olmakta, çiftçi vatandaşlarımıza da büyük kolaylıklar sağlanmaktadır.

HASANLAR BARAJI 2011 YILI SONUNDA BİTECEK

DSİ 3. Bölge Müdürlüğü'nün taahhüdünde bulunan Hasanlar Barajı, Yenipazar Göleti ve Aşağı Kuzfındık Göleti projeleri hakkında bize bilgi verebilir misiniz?

Hasanlar Barajı, 2009 yılının Ekim ayında ihale edilmiş ve 2010 yılının Ocak ayında inşaatına başlanmış ön yüzü beton kaplamalı olan bir baraj projesidir. Şu anda proje yüzde 20 seviyesinde bitmiştir. Hasanlar Barajı, Hasanlar Ovası’nda bulunan 863 hektarlık alanın sulaması için yapılıyor. Barajın derivasyon tünelini bitirdik, kaplaması yapıldı ve enjeksiyonu yapıyoruz. 2011 yılındaki hedefimiz Hasanlar Barajı’nı sadece ön yüzünün beton kaplaması kalacak şekilde bitirmektir. Ön yüzünün beton kaplaması dışında barajın derivasyon tünelini, dolusavak, ulaşım yolları ve varyant yolları ile beraber 2011 yılı sonunda bitireceğiz. Hedefimiz, kalan beton kaplama kısmını 2012 yılında bitirip, 2012 yılı içinde hizmete almaktır. Sulama inşaatının proje yapımı devam etmektedir. Burada da hedef Ağustos 2011’de inşaat ihalesini gerçekleştirmektir.

YENİPAZAR GÖLETİ SULAMA MEVSİMİNDE AKTİF OLACAK

Erol Şenöz: Yenipazar Göleti projesi de 1998 yılının Aralık ayında ihale edilmiş ve sözleşme bitim tarihi ise 2001 olarak belirlenmiştir. Projenin bitim tarihinden itibaren uzun yıllar geçmesine rağmen 2011 yılında projenin hem gölet inşaatını, hem de sulama kanallarını bitirdik. Kapalı ve modern bir sistemli sulama tesisi oldu. Projede kabul aşamasındayız. 2011 yılı sulama mevsiminde 4350 dönüm araziyi işletmeye açacağız.

AŞAĞI KUZFINDIK SULAMASI 2011 YILINDA BİTECEK

Erol Şenöz: Aşağı Kuzfındık Barajı’nın inşaatı 2008 yılında tamamlanarak işletmeye açılmıştır. Bunun akabinde 2009 yılının Mayıs ayında ihale edilen Aşağı Kuzfındık Sulaması İnşaatı da 2011 yılı sonunda bitecek. Proje kapsamında toplam 2496 hektar arazinin, 2011 yılında 800 hektarını işletmeye açıyoruz. 2012 yılında ise proje tamamen bitirilmiş olacak ve sulama mevsiminde arazinin tamamı işletmeye açılacak.

ESKİŞEHİR'DE 65 ADET GÖLET İNŞA EDİYORUZ

DSİ 3. Bölge Müdürlüğü’nün geleceğe yönelik projeleri var mı?

Bölgemizin ana su kaynağı Sakarya Nehri ve Sakarya Nehri’nin bir kolu olan Porsuk Nehri’dir. Bizim bu kaynaklardan sonuna kadar istifade etmemiz gerekmektedir. Bu nedenle 2010 yılında; Eskişehir Yukarı Sakarya ( Göksu Sulaması, Gökpınar Barajı, İlyaspaşa ve Kavuncu Sulamaları ) projenin planlamasını ihale ettik. 18207 hektar tarım alanı sulanacak. Eskişehir Aşağı Porsuk ( Biçer, Adahisar ve Beylikova Sulamaları ) projesinin planlamasını ihale ettik. 17919 hektar tarım alanı sulanacak. Sakarya Seyfiler Karasu Ovası Pompaj Sulaması projesinin planlamasını ihale ettik. 4000 hektar tarım alanı sulanacak. Eskişehir Sulaması Yenileme Projesi’nin planlamasını ihale ettik. Mevcut sulama 1960’larda yapılmış, klasik sistem sulama olup, büyük su zayiatları olmaktadır. Suyun yarısı kayıplardan toprağa gitmekte, tarlalara ulaştırmakta ve zorluk çekilmektedir. Toplam 16600 hektar alanın ancak 14000 hektarı sulanabilmektedir. Geçen yıl 110 milyon m3 su sarf edildi. Kapalı sisteme geçildiğinde aynı alan 60 milyon m3 ile sulanacak olup, 50 milyon m3 su tasarruf etmiş olacağız. Bu da 50 milyon m3 depolama bir baraj yapmak demektir. Boşa akan, zayi olan suya tahammülümüz yoktur. Ayrıca Sayın Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bey’in ‘1000 günde 1000 gölet’ adında bir programı var. (Göl-Su Projesi) Sayın Bakanımız 1000 günde 1000 tane gölet inşa edilmesini istiyor ve bu kapsamda DSİ’nin bütün Bölge Müdürlükleri büyük bir yarışa girdiler. Biz de bu yarışın içerisinde bulunan DSİ 3. Bölge Müdürlüğü olarak, 65 tane gölet üzerinde çalışıyoruz. Bu 65 adet göletin de Bölgemize büyük katkıları olacak. DSİ adına büyük bir atılım olacak. Önceki yıllarda DSİ gölet faaliyetleri bu derecede yoğun değildi. DSİ gölet projelerinin tamamı bittiği zaman, bunun en büyük faydasını yine vatandaşlarımız görecektir.