Türkiye'nin en verimli ovaları suya kavuşuyor
DSİ 2. Bölge Müdürü Recep Özbal, Türkiye'nin en verimli ovalarının İzmir, Manisa ve Uşak'ta bulunduğunu belirterek, DSİ'nin projeleri sayesinde bu illerdeki ovaların suya kavuşacağını söyledi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

DSİ 2. Bölge Müdürü Recep Özbal, İzmir, Manisa ve Uşak illerine hizmet verdiğini anlatttı. Özbal, "Türkiye'nin en verimli ovaları bu bölgededir. Bakırçay Ovası, Gediz Ovası ve Küçükmenderes Ovası en verimli ovalarımızdır. Bu ovalar toprak yapıları itibari ile yılda 3 ürün alınabilecek ovalardır. Şimdiye kadar sadece Gediz Ovası'ndaki projeler ikmal edilmiş. Bergama'daki Yortanlı Barajı ve Çaltıkoru Barajı'nın ortak sulayacağı yaklaşık 11 bin 500 hektarlık sulama şebekesinin inşaatı devam ediyor. Bunun bin 500 hektarı 2013 yılı sulama sezonunda tamamen basınçlı ve borulu sulama sistemi olarak hizmete girecek. Bakırçay Ovası, Türkiye'nin ve dünyanın en iyi pamuğunu yetiştiren ovadır. Bu bölgede son yıllarda mısır, zeytin ve domates de yetiştirilmeye başlandı. Bakırçay Ovası'nda ayrıca 13 bin hektarlık bir alanı sulayacak olan mansap ovaları sulama şebekesinin ve 5 adet baraj inşaatının planlama ve proje çalışmaları da devam ediyor. Bu projeler tamamlandığında yaklaşık 32 bin 500 hektarlık bir alanda Bakırçay Ovası'nın tamamı sulanmış olacaktır. Manisa'da Gördes Güneşli Projesi kapsamında inşaatı devam eden Güneşli Barajı var. 2013 yılının sonunda bitecek olan Güneşli Barajı, 1680 hektarlık alanı sulayacak. Bu projeler sayesinde Türkiye'nin en verimli ovaları suya kavuşmuş olacak" dedi.

KAPALI SİSTEM VERİMİ ARTTIRDI

İzmir Kınık Sağ Sahil Sulaması ve Manisa Akhisar Gördes Sol Sahil Sulaması'nı inşa eden Ecetaş İnşaat'ın Yönetim Kurulu Üyesi Şebnem Ece ise; "Kapalı sistem olan basınçlı borulu sistemin açık sisteme göre en büyük avantajı sulama modülünün düşmesinden dolayı daha fazla sahanın sulanabilmesidir. Aynı su miktarı ile kapalı sistemde sulanan saha, açık sisteme oranla en az yüzde 50 artar. Açık sistem ile sulamanın yarattığı dezavantajlardan biri toprağın tuzlanmasına sebep olmasıdır. Açık sistemde su tarlaya doğrudan ve fazla verildiğinden bir süre sonra tarladaki mineraller azalır, tuzlanma ortaya çıkar. Borulu sulamada damlama ve yağmurlama sistemleri herhangi bir terfiye (pompaya) ihtiyaç duyulmaksızın uygulanabilir. Sulama basit ve zahmetsizdir. İstendiğinde otomasyona bile bağlanabilir, köylü tarla başına gitmeden dahi sulamayı yapabilir. Bunun yanında, kapalı sulama sistemleri tamamen gömülü oldukları için dışarıdan müdahale ve zarar görme riski olmadığı gibi sulama alanının daha efektif kullanılmasına da olanak verir" diye konuştu.