İç Anadolu'nun suya hasreti bitecek
DSİ 12. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, DSİ'nin Kayseri, Yozgat ve Nevşehir'e yaptığı sulama yatırımları bittiği zaman İç Anadolu'nun da su hasretinin biteceğini söyledi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

DSİ 12. Bölge Müdürlüğü olarak şu an ağırlıklı bir şekilde tarım sektörüne yönelik sulama projeleri inşa ettiklerinin belirten Ali Fuat Eker, 'Bu yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından sulama yılı ilan edilmişti. Biz de Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bey'in talimatları doğrultusunda sulama yılında Kayseri'de ve Yozgat'ta önemli projelere imza atıyoruz. DSİ 12. Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde 385.000 hektar ekonomik olarak sulanabilir arazi var. 103.000 hektarlık arazi için sulama projeleri geliştirilmiş ve işletmeye açılmış durumdadır. İşletmede olan projelerimizden sonra inşaat faaliyetlerimiz büyük su işleri ve küçük su işleri olarak devam ediyor. Büyük su işleri projelerimiz kapsamında 7 adet işimiz bulunmaktadır. Bunlar; 49 bin 33 hektarlık alanı sulayacak olan Bahçelik Projesi, 36 bin 591 hektarlık alanı sulayacak olan Develi Projesi, 6 bin 123 hektarlık alanı sulayacak olan Sarıoğlan Projesi, 110 bin 422 hektarlık Kalaba+Seyfe Ünitesi, 7 bin 748 hektarlık Yamula Mansap Cazibe Pompaj Sulaması Ünitesi olmak üzere 118 bin 170 hektarlık alanı sulayacak olan Yamula Projesi, Yozgat ili Yerköy İlçesi ve Yozgat Organize Sanayi Bölgesi'nin içme kullanma ve endüstri suyu ihtiyacını sağlayacak ve ayrıca 1850 hektar alanı sulayacak Musabeyli Projesi, diğer üniteleri hizmete alınan ve son ünitesi olan 3 bin 455 hektar alanı sulayacak Gelingüllü Projesi ve 1452 hektar alanı sulayacak olan Nevşehir Doyduk projeleridir. Bu projeler İç Anadolu Bölgesi'nde yaklaşık olarak toplam 335 bin hektarlık tarım arazilerini sulayacak. Bu sayede İç Anadolu'nun suya hasreti bitecek, kuraklık terimi tarihe karışacak' dedi.

DSİ SU KAYNAKLARINI GELİŞTİRİYOR

Kayseri Yamula Barajı Mansap Sulaması Dadağı Tüneli ve Kayseri Pınarbaşı Pazarören-Samağır Sulaması Ana İletim Kanalı 2. Kısım projelerini inşa eden Palet İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamuran Faik Okyar; 'DSİ, Türkiye'nin su kaynaklarını faydalı hale getirmeye çalışan ve ülke hizmetine sunmaya çalışan bir kuruluştur. DSİ, Türkiye'nin su kaynaklarını zenginleştirirken aynı zamanda bir okul görevi de üstlenmiştir. Bugün de DSİ ülkemizdeki su envanterini yönetmek ve geliştirmek adına önemli çalışmalar yapıyor' diye konuştu.

DSİ SULAMA SEFERBERLİĞİ YAPIYOR

Kayseri Sarıoğlan Sulaması'nı inşa eden İşkaya İnşaat'ın Genel Koordinatörü Mehmet Kılınç ise; 'Türkiye genelinde bir sulama seferberliği var. Bu kapsamda Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bey'in başlattığı '1000 günde 1000 gölet' projesi tamamen köylüye ve çiftçiye yönelik bir projedir. Sulama projeleri de devam ediyor. Bugüne kadar su götürülemeyen topraklara su götürülüyor. Bunları yaparken sulama sistemleri de göz önünde bulunduruluyor. Modern sulama sistemleri inşa ediliyor. DSİ şu anda çiftçilerin damla sulama sistemine geçmesi için büyük çaba sarf ediyor. Çünkü bu şekilde bir tarım arazisi hem azami miktarda sulanıyor, hem de araziden yüksek verim alınıyor. Türkiye'deki sulama seferberliğinin de asıl amacı budur. Bugün itibariyle gelinen nokta da son derece sevindiricidir. Bizim de Kayseri'de inşa ettiğimiz Sarıoğlan Sulaması projemizde arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlandı. 6 bin 123 hektarlık alanın sulama inşaatının tamamını 12 Aralık 2012 tarihinde tamamlayarak projemizi bitireceğiz' diyerek sözlerini tamamladı.