Riskli evler için tek çözüm kentsel dönüşüm
Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, kentsel dönüşüm için hukuki ve ekonomik altyapının hazır olduğunu ve bu doğrultuda riskli evlerde yaşayan vatandaşların kentsel dönüşüm için fedakârlık yapması gerektiğini dile getirdi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, 2012'de başlatılan kentsel dönüşüm seferberliğinin ilk adresi olan Esenler'de neler yapmayı planladıklarını anlattı. "Kentsel dönüşüm hukuki, ahlaki, kültürel, fiziki ve ekonomik boyutu olan bir süreçtir'' diyen Göksu, "Bu süreç tamamlandığı zaman kentsel dönüşüm gerçekleşmiş olur. Bugün kentsel dönüşüm sadece fiziki değişiklik olarak algılanıyor. Şehirler kendi içerisinde bir aşama geçirirler. Önce sosyal ve kültürel değişim yaşanır, sonra mekânsal değişim yaşanır. Eğer şehirlerde kültürel ve sosyal değişim olmadan mekânsal değişime giderseniz mekânı tahrip edersiniz. Ama sosyal ve kültürel değişimden sonra şehirler değişmeye başlarsa o zaman mekânı inşa edersiniz. Birinde mekânı tahrip edersiniz, diğerinde mekânı inşa edersiniz. Kentsel dönüşümü tek boyutlu olarak değil, çok boyutlu olarak görmeliyiz. Biz de Esenler'de çok boyutlu bir kentsel dönüşüm yapmayı hedefliyoruz" dedi.

Vatandaşlar fedakârlık yapacak

Esenler'de binası çürük olan ve yıkılma tehlikesi bulunan vatandaşların kentsel dönüşüm çalışmaları için nasıl hareket etmeleri gerektiğini de anlatan Göksu, "Bunun iki yolu var. Birincisi, vatandaşlarımız Esenler Belediyesi'nde Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'ne gelip binaların incelenmesini isteyecekler ve belediye yetkilileri tarafından bina incelenecek. İkincisi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne müracaat edilecek ve kentsel dönüşüm süreci başlayacak. Bunları anlattığımız zaman bize hemen 'daireme ne vereceksin?' sorusu geliyor. Böyle bir şey yok. Devlet, kentsel dönüşüm talebinde bulunduğunuz zaman size 'tamam, gel, ben senin evinin kontrolünü yapayım, eğer senin evin riskliyse bu evini yık, başka bir yerden ev tut, yeni evin yapılıncaya kadar kiranı ben vereyim, inşaat devam ederken imar harçlarını da almayayım' diyor. Böylece devlet kendi alacaklarından feragat ediyor. Ayrıca vatandaşa inşaat bitinceye kadar kira yardımı yapıyor. Araç yenilerken bile bu kadar kolaylık sağlanmıyor. Kentsel dönüşüm için devlet nezdinde hukuki ve ekonomik altyapı şu an bitirilmiş durumdadır. Bundan sonrası vatandaşların fedakârlık yapmasından geçiyor" diye konuştu.

Esenler'in 7,4 milyon m2'lik alanına ilave olarak 8,7 milyon m2‘lik deprem için dönüşüm alanı eklendiğini ifade eden Göksu, "Esenler nüfusunun yaşadığı alan 7,4 milyon m2‘dir ve metrekareye en fazla insan düşen ilçedir. Bu yüzden çok sıkışık ve üst üste binaların yapıldığı bir şehir olmuş. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey'in büyük destek ve katkıları ile Milli Savunma Bakanlığı'ndan yeni bir alan aldık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile beraber Türkiye'de ilk ve dünyada sayılı bir kentsel dönüşüm çalışması yapıyoruz. Yaptığımız çalışma kapsamında Esenler'in içinden yaklaşık 40 bin konut transfer edeceğiz. Transfer ettiğimizde burada yeni alanlar açılacak. Biz hem Esenler'i kurtarmış olacağız, hem de İstanbul'da kentsel dönüşüm meselesinde çok önemli bir mesafeyi kat edecek bir süreci başlatmış olacağız. Şu anda inşaatlarımız devam ediyor ve inşallah 2020 yılında konutlarımızı vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Burası Türkiye'nin örnek bir projesi olacak. Bu çalışmamıza Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Bey ve TOKİ büyük destek veriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Esenler Belediyesi olarak bu dönüşüm çalışmalarına devam ediyoruz. Ben hep ‘çocuklarınıza tabut değil, konut bırakın' diyorum. Neden böyle diyorum? Bana ‘Başkanım, benim 3 tane çocuğum var, ne olacak?' diyenler var. Çocuklarınıza yıkılacak, tabut olacak konutları verseniz neye yarar? Onun için bu konunun çok önemli bir konu olduğunu belirtmek istiyorum" dedi.

Devletin uyumu kentsel dönüşümü başarıya götürüyor

TOKİ'nin kentsel dönüşüm yapılacak bölgenin bütün sorunlarını çözerek kendilerine ulaştırdığını belirten Yılkanur İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nurtaç Yılmaz, "Biz de tamamen sorunsuz bir yerde inşaat yapıyoruz. Bizim inşaat aşamasında karşılaşabileceğimiz bir sorunumuz olmuyor. Zaten devletin belediyelerle bir uyumu olmasa biz yüklenici firmalar olarak işin içinden çıkamayız." dedi.

Kentsel dönüşümün tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyeler arasında yapılan bir protokol olduğunu ifade eden Yılkanur İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nurtaç Yılmaz, "TOKİ de bu protokolden yola çıkarak uygulama projelerini ihaleye hazırlıyor. Biz de TOKİ'den ihalesini aldığımız projeleri yüklenici firma olarak inşa ediyoruz. TOKİ, Türkiye'nin her bölgesine inşa ettiği konutlar gibi kentsel dönüşüm projelerini hazırlıyor. Kentsel dönüşüm projeleri de TOKİ'deki sistemin bir parçası oldu. TOKİ kentsel dönüşüm yapılacak bölgenin bütün sorunlarını çözerek bize sorunsuz bir imar alanı bırakıyor. Biz de tamamen sorunsuz bir yerde inşaat yapıyoruz. Bizim inşaat aşamasında karşılaşabileceğimiz bir sorunumuz olmuyor. Zaten devletin belediyelerle bir uyumu olmasa biz yüklenici firmalar olarak işin içinden çıkamayız. Müteahhitler ile vatandaşlar arasında da çok ciddi sıkıntılar oluşabilir. Vatandaşlarımız kendi başına bu sıkıntıları çözemez. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise bu konuda son derece başarılıdır" dedi.

Kentsel dönüşüme önem vermeliyiz

Esenler'de 50 bin konutun dönüştürülmesinin amaçlandığını söyleyen Nurtaç Yılmaz, "Allah korusun, Esenler'in yanıbaşındaki Güngören, Avcılar veya Küçükçekmece gibi ilçelerde 7 şiddetinde bir deprem olduğu zaman çok daha büyük felaketler olabilir. Biz daha önce Bingöl'de ve Van'da meydana gelen depremlerin canlı şahidiyiz. Kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu hepimiz idrak etmeliyiz. Canla başla kentsel dönüşüme önem vermeliyiz. Bunun vebali çok büyüktür. İnsanlar çürük yapılarda yaşıyor. Bugün Avcılar'da 2011 yılında Van'da meydana gelen deprem gibi bir deprem olsa, Allah korusun, belki 6-7 ay ulaşamayacağımız yerler olabilir. Sadece İstanbul değil, Türkiye'nin bütün şehirlerindeki riskli yapılar tespit edilmeli ve çok hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirilmelidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyeler arasındaki uyumdan ziyade vatandaşlarımızın da kentsel dönüşüme önem vermeleri gerekiyor. Çünkü halkın canı güvende değil.

Tüm belediyelere örnek olsun

Esenler Belediyesi'nin mücadelesini diğer belediyelerden de görmek istiyoruz. Bu anlamda Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu Bey'i de takdir ediyoruz ve tebrik ediyoruz. Esenler'de çok ciddi bir dönüşüm var. Bunun da Türkiye'deki bütün belediyelere örnek olmasını diliyoruz. Kentsel dönüşüm sembolik olarak birkaç yerde yapılmamalıdır. Bütün belediyeler kentsel dönüşümde birbirleriyle yarışmalıdır. İstanbul Esenler'de de inşaatına yeni başladığımız 531 konutluk bir kentsel dönüşüm projemiz devam ediyor. Esenler'de yenilenen 50 bin konutun içinde bizim inşa edeceğimiz konutların olmasından dolayı çok mutluyuz. Projenin ilk etabını Yılkanur İnşaat olarak inşa ettiğimiz için kendimizle gurur duyuyoruz. Biz 2020 yılının Haziran ayında Esenler'deki konutlarımızı bitirip hak sahiplerine teslim etmeyi hedefliyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.