Türkiye'de inşaat sektörünün en büyük sıkıntısı teknik eleman sıkıntısıdır
Maksem Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat ÖZÜLKE, Türkiye'de inşaat sektörünün en büyük sıkıntısının ara eleman sıkıntısı olduğunu belirterek, bu sıkıntının yapılan işlerdeki maliyet fiyatlarına yansıdığını ve kaliteyi düşürdüğünü söyledi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Bize kendinizi ve firmanızı tanıtır mısınız?

Adım Nevzat ÖZÜLKE. İnşaat mühendisiyim. Maksem Yapı İnşaat firmamızın ortaklarındanım. 1992 yılında Maksem Yapı İnşaat firması Engin ZORLU tarafından kuruldu. 2000 yılında Bilal AYDOĞAN ve ben firmaya ortak olduk. İnşaat sektöründe Maksem Yapı İnşaat ve Özülke İnşaat olarak iki firmamızla genellikle üstyapı işlerinde faaliyet göstermekteyiz. 1992 yılından itibaren proje firması olarak çalışan firmamız bu tecrübesini 2000 yılından itibaren inşaat yapım işlerinde kullanmıştır. İlk olarak TOKİ, KİPTAŞ ve özel müteahhitlere kaba ve ince işler olarak kısmi ve anahtar teslimi taşeronluklar yaptık. Daha sonra biz de taahhütler almaya başladık. Şu an TOKİ’nin Balıkesir Edremit 412 Konut ve Sosyal Donatı Ticaret Merkezi, Okul ve Camii inşaatı ile Emlak Pazarlama-Fideltus-Öztaş Ortak Girişiminin İstanbul Bahçeşehir Ispartakule’de 626 konut, altyapı ve çevre düzenleme işleri inşaatının taahhüdünü yapıyoruz.

FAKİR FUKARAYA EV

TOKİ hakkında bize neler söylemek istersiniz?

TOKİ’nin yaptırmış olduğu konutlar müteahhitlere imalatı ekonomik yapma anlamında eğitim, vatandaşlara istihdam ve ucuz konut edinme anlamında hizmettir. TOKİ’nin; Türkiye’nin dört bir yanına konutlar yaparak fakir fukara vatandaşlarımızı ev sahibi yapması hepimizi sevindiriyor. Eğer TOKİ olmasaydı vatandaşlarımız ucuz fiyata kısa sürede ev sahibi olamazdı. Kooperatif sistemiyle konut yapanlar da vatandaşları 10- 15 senede bile ev sahibi yapamıyordu. TOKİ sayesinde müteahhitler tecrübelerine tecrübe katarak yurtdışına açılıyor. Adeta bir okul gibi olan TOKİ müteahhitlerin ufkunu açıyor. İnşaat sektörüne sağladığı katkılarla milyonlarca insana ekmek kapısı oluyor. TOKİ’ nin yaptığı konutlar sayesinde vatandaşlarımız konut da kalite ve rekabetin olduğunu da görmüştür. TOKİ üstlendiği bu sorumlukla devletin sosyal devlet ilkesi görevini yerine getirmektedir.

ARA ELEMAN SIKINTISI GİDERİLMELİ

TOKİ’nin daha kaliteli imalat yapması için neler tavsiye etmek istersiniz?

TOKİ’nin projelerinde kalitenin artması için ara eleman sıkıntısının giderilmesi gerekir. Türkiye’de inşaat sektörünün en büyük sorunu budur. Müteahhitlerimiz işleri alıp, iyi niyetli bir şekilde şantiyeyi kuruyor. Malzemeyi alıyor fakat işi ekonomik yapmak için yetişmiş kaliteli eleman ve özellikle ara eleman olmaması maliyeti artırıyor, kaliteyi düşürüyor. Şu anda sadece alaylı yetişmiş ara elemanlar bulabiliyoruz. Teknik okul mezunu ara eleman bulamıyoruz. Bunun için teknik okulların faaliyetlerinin hızlandırılması gerekir. Türkiye’deki eğitim sistemi herkesi doktor, mühendis yapmaya çalışıyor. Halbuki tekniker ve sağlık memuruna da ihtiyaç vardır.

YURTDIŞINA AÇILMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

Gelecekteki hedefleriniz nelerdir?

Taahhüt şeklinde konut yapmaya devam edeceğiz. Projecilik ve yapım işlerindeki tecrübemiz ve oluşturduğumuz kurumsal yapı ile ilerleyen yıllarda da yap-sat işine girmeyi düşünüyoruz ve özel projeler yapmak istiyoruz. Devlet desteği olursa yurtdışında da çalışmak isteriz.

VATANDAŞ KONUT ALIRKEN DİKKATLİ OLMALI

Son olarak Türk halkına neler söylemek istersiniz?

Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için konut alırken kaliteye, konutun depreme dayanıklı olup olmadığına, konutun tapu ve imarının yapılmış konut ile uyuşmasına yani kaçak bina olmamasına, yeşil alanı olmasına, yolu ve altyapısı hazır olmasına dikkat etmeleri gerekir. Çünkü insanlarımız bu konuda çok mağdur olmakla beraber yıllarca biriktirdiği emekleri boşa gitmektedir. Bir de Türkiye’de bir çok firma belli bir aşamadan sonra kurumsal olamadan atıl hale gelmektedir. Bu kazanılmış tecrübelerin heba olması demektir. İnsanlar belli bir kazanç sağladıktan sonra o kazancı emlak veya akara çevirip sadece onun kirası ile geçinme yoluna gitmektedir. Bu da eğitimsizlikten kaynaklanmaktadır. Bu yüzden vatandaşlarımız, gençlerimiz eğitim ve öğretimlerini en iyi şekilde yapsın. Eğitime ve öğretime önem verirsek ülkemiz daha medeni ve yaşanılabilir bir ülke haline gelir.

UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.