Yeni istasyon prosedürleri kısaltılmalı
Ocaklı Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Ocaklı, Türkiye’de akaryakıt istasyonu açmanın 3 yıllık bir sürece bağlı olduğunu ve bu sürecin yasallaştırılarak kısaltılması gerektiğini söyledi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Öncelikle bize kendinizi tanıtır mısınız?

1949 Sivas doğumluyum. 25-30 yıldır İstanbul’da bulunmaktayım. 23 yıl emniyette çalıştım. Emniyetten emekli olduktan sonra 1990 yılında ticarete atıldım ve 1990 yılından itibaren de ticaretle uğraşıyorum. 1993 yılında çok sevdiğim ve yapmak istediğim petrolcülüğe gönül verdim. O tarihten bu yana petrol sektörü ve otopark işletmeciliği buna bağlı olarak otomobil sektörü ile ilgili alanlarda faaliyet gösterdim. Halen bu sektörler üzerine devam ediyorum. Şu anda 140 tane personelim ve personelin istihdam edildiği 10’un üzerinde işyerim var.

SEKTÖRDE 16 YILLIK DENEYİM

İlk ticaret hayatına başladığınızda hangi işle başladınız?

Gerçek anlamda ticaret hayatım 1990 yıllarında otopark işletmeciliği ile başladı. 1990’lı yılların ortalarında petrol sektörüne atılmaya karar verdim. Yaklaşık 15 yıldır petrol sektöründe bulunmaktayım. Şirkette en büyük yardımcılarım kızım ve oğlumdur. Kızım finansman müdürü, oğlum da şirket yöneticisidir.

Bir aile şirketi olarak ilerleyen yıllarda kurumsallaşmayı düşünüyor musunuz

Bundan sonra evlatlarım düşünecek. Oğlum da bu sektörü çok seviyor ve devam etmek istiyor. Gözünü açtı, bu sektörü gördü. Oğlum aslında Bilkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans bölümünü bitirdi ama bu sektörde ilerlemek istiyor.

KAÇAK MAZOTTAN ŞİKAYETÇİLER

Aslında Türkiye’nin ve dünyanın en önemli sektöründesiniz. Son günlerde devletin kaçak mazot üzerine gitmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?

Bizim gibi dürüst çalışan firmalar açısından devletimiz bu konuda çok iyi ve faydalı bir iş yapıyor. Bu konu üzerine hem devlet hem vatandaş açısından gidilmesi gerekir. Tabii ki çalışmaların daha çok yoğunlaşması da önemlidir. Biz petrolcüler için doğru ve adaletli rekabetin olması, devlet için verginin eksiksiz toplanması, vatandaş içinse araçlarının zarar görmeden arıza yapmadan kullanılabilmesi gibidir.

Daha önceden ülkemizde petrol kuyuları bulunmuyordu ve şimdi petrol kuyuları bulunuyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Konuyu öncelikle bir devlet politikası olarak değerlendirmek gerekir. İkincisi ise teknolojik gelişmeler diyebiliriz. Artık her şeye günümüzde çok daha çabuk ulaşılabiliyor. Neyin nerde olduğu uydu sistemleri sayesinde tespit edilebiliyor. Kuyularının işlenmesi yahut petrolün kuyudan çıkartılmasının maliyetleri ve petrolün kalitesi de göz önünde bulundurulmalıdır.

GLOBAL KRİZ BİZİ DE ETKİLEDİ

Benzin tüketimi bir ülkenin ekonomisini belirler. Peki siz bu dönemde krizden etkilendiniz mi?

Küresel krizden her sektör olduğu gibi petrol sektörü de olumsuz yönde etkilendi. Krizin direkt etkileri satışlarımızın %20-%25 oranında düşmesiyle kendini göstermiştir. Örneğin 100 TL akaryakıt alan araçlar 20-30 TL’lik akaryakıt alıyor. Amerika ve Avrupa’yı etkileyen bu dünya krizinde gururla söylemek istiyorum ki benzin istasyonumda çalışan 55 kişiden kriz sebebi ile hiç kimseyi işten çıkartmadım. Kendi çapımızda uyguladığımız bir kriz politikası ile kar marjını daraltarak devam ettik.

AKARYAKIT FİYATLARI DÜŞMELİ

Ben benzin istasyonu açmak istesem ne yapmam gerekiyor. Zorluklarından bahseder misiniz?

Çok prosedürü var. İlk önce istasyonun yeri belirlenmelidir. Yer çok önemlidir. Ruhsat almak zordur. Konuma uygun olmalı ve belediyelerin karar vermesi gereklidir. Hem 1/5000’lik hem de 1/1000’lik imar planına tabi olarak düzenleniyor. Bu açılım 3 yılı bulan çalışma ile oluyor. Şu anda çok zor olan bu prosedür daha kısa sürede yapılmalı ve uzun yıllara dayalı olmamalıdır. İş adamı iş yapmak istiyor. Bu kadar uzun süreye gerek yok. Bence prosedürler yasallaştırılmalıdır. Prosedür ve süreç güzel ama ağır işliyor. Ayrıca akaryakıt fiyatlarının düşmesi ve yeni açılacak olan istasyonların prosedürlerinin daha kolay sonuca ulaşması en büyük istediğimdir.

TURİZM YATIRIMLARI YAPMAK İSTİYORUZ

Peki bundan sonra hedefleriniz nedir iş konusunda? İdealiniz olan yapmak istediğiniz iş nedir?

Şu an bir otel inşa ediyoruz. 3 aydır uğraşıyoruz. 3 ay içinde sonuçlandırıp açılışını yapacağız. Turizme yönelik yatırımlar yapmak istiyoruz. Turizm üzerinde çalışmayı düşünüyorum. Büyük bir tatil köyü kurmak istiyorum. 4 yıldızlı oteller yapmak istiyorum. Turizm sektörü karlı bir sektördür. Yeter ki iyi elemanlarla çalışılsın. İyi hizmet verirseniz her sektörde iyi para kazanırsınız. Hizmet vermediğin takdirde bugün müşteri bulabilirsin ama hizmet iyi değilse yarın müşteri bulamazsın. Bize gelen müşterilere promosyon da dahil her türlü hizmeti veririz. İşi bilen doğru ve dürüst elemanlarla çalışırsanız zarar etmezsiniz.

UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.