TOKİ müteahhitlere hızlı ve ucuz konut yapmayı öğretti
Or-Han İnşaat Genel Müdürü Ziya AYDINOĞLU, TOKİ'nin müteahhitlere hızlı ve ucuz konut yapmayı öğrettiğini söyledi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Öncelikle bize kendinizi ve firmanızı tanıtır mısınız?

Ben Halil AVCI Şirketler Grubu’nun Or-han İnşaat firmasının şirket müdürü Ziya AYDINOĞLU. Öncelikle grubumuzun vizyonunu anlatmakla söze başlamak isterim. Bugüne kadar üstlendiğimiz yapılara mimarlık ve mühendislik normlarını tam olarak yansıtmanın gayreti içerisinde olduk. Bilim ve fen kuralları daima şiârımız oldu. Şirketlerimiz , ülke genelinde yaptığı işlerle ekonomiye önemli derecede katkıda bulunmuştur. Üstlendiğimiz işlerde ticaretin ana kuralı olan kârlılık prensibini ikinci plana iterek, ortaya koyduğumuz ürünlerin ekonomik ve kullanışlı olmasının yanı sıra , can ve mal emniyetini de dikkate almaktayız. Bunlar yerine getirildiğinde ticaretin ana kuralı olan kârlılık kendiliğinden gelişmiştir. Şirketler topluluğumuzun başarılarının artmasıyla birlikte istihdam gücü de bir o kadar büyümüştür. Bünyemizde çok sayıda insan çalışarak ekmeğini kazanır olmuştur. Çalışanlarımıza ailelerini de eklediğimizde sağladığımız istihdam olanakları da bizim için ayrı bir gurur kaynağı olmuştur.

TOKİ'DEN KONUT YAPMAYI ÖĞRENDİK

Sayın Ziya Bey TOKİ’nin Türkiye genelinde başlatmış olduğu “her aileye bir ev” projesi sizce nasıl ve ne derece başarılıdır?

Öncelikle size basit bir misal vereyim; 2003 yılında şimdiki Ataşehir'de bulunan arsa TOKİ tarafından 3 trilyon bedelle satılığa çıkarılmış ama maalesef satılamamış. 2003 yılının Kasım ayında yapmış olduğumuz sözleşmeye göre İstanbul Ataşehir'de taahhüdümüz altında başlayarak teslim süresinden 8 ay önce tamamladığımız 180 konutluk Ataşehir Residence Projesi OR-HAN İnşaat Ticaret Ltd. Şti. ve GRAND İnşaat Ticaret Turizm Ltd. Şti. ortak girişimi tarafından yapılmıştır. Şimdi dikkat buyurun Emlak GYO'nun bu arsadan tamı tamına kazancı net 19 trilyon olmuştur. Yani 3 trilyona satılamayan bu arsa 6-7 katı bir fiyata satılmıştır. TOKİ sadece bu arsadan kazandığı parayla Anadolu'nun çeşitli yerlerinde 600 konut yapabilir. Bu dikkate alınması gereken bir konudur. Böylece arpalık denilen araziler bu sistemle değerlendirilmiş oluyor. TOKİ'ye Or-Han İnşaat olarak halen iş yapıyoruz. Sivas'ta 224 konut yapıyoruz. Ayrıca Halil Avcı Şirketler Grubu olarak Osmaniye'de 264 konut yapıyoruz. Biz TOKİ'den müteahhitler olarak hızlı ve ucuz konut yapmayı öğrendik. Ekonominin lokomotifi diye tanımlanan ve ekonomik canlanmanın göstergesi olan konut sektöründeki hareketlilik inşaat firmalarına bağlı tüm üreticilerin yüzünü güldürmüştür. TOKİ bize % 4 ve % 5 gibi kar oranlarıyla iş veriyor. Fakat malzeme fiyatlarındaki istikrarsızlık firmalar açısından bu oranın % 10 zarara dönüşmesine neden oluyor. Örneğin; çimento ve demir fiyatlarının % 60 civarında artması bizi çok mağdur etti. Talep artınca bunu fırsat bildiler ve tekelleştiler. Fakat bu fırsatçılık hem devlete hem vatandaşa hem de kendilerine zarar vermektedir. Şu anda devlet yurtdışından demir ithal etmeyi planlıyor. Eğer TOKİ bu projenin istikrarlı bir biçimde yürümesini istiyorsa yurtiçindeki tekelleşmenin önüne geçmesi lazım.

TOKİ SAYGIN VE GÜVENİLİR BİR KURULUŞ

Sayın Aydınoğlu TOKİ’nin bu projelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Firma olarak, TOKİ’nin yapılanma ve teknik ekip çalışmasını çok takdir ediyoruz. İlk zamanlarda çok tedirgindik. Toplu konutta hızlı artışta TOKİ, teknik kontrol aşamasında zayıf kalır ve en önemlisi konut sektöründe ehil olmayan kişilerin de bu sektöre girerek bu sektörün ve kurumun itibarını düşürme tehlikesi söz konusuydu. Öyle ya; deneyimi olmayan kişi veya inşaat şirketlerinin kendi kapasitelerini bilmeden büyük projelere soyunmaları, hem kendi firmalarını hem de kuruma verecekleri zararı düşünmek bile istemiyorum. TOKİ’nin şu andaki saygınlığı ve güvenilirliliği azami dikkat ve müsamahasız büyük özverilerle çalışmalarının karşılığıdır.

TOKİ YURTDIŞINDA DA HİZMET VERMELİ

Sayın Ziya Bey, Toplu Konut İdaresi’nin başarılarının devamı için neler tavsiye edersiniz?

Yılların verdiği tecrübelerimle Toplu Konut İdaresi’nin nasıl olması gerektiğini analiz edersek şu sonuçları değerlendirmek gerekir. TOKİ şeffaf olmalı dedik; Şeffaf çalışıyorlar. Yeterliliği olan her firma ihaleye çıkabiliyor. Proje belli, firma belli her şey açık. TOKİ iş yapsın dedik. Yapıyorlar, Türkiye genelinde önceki dönemlerde kimsenin yüzüne bakmadığı arazilere hayat veriyor. Büyük kentlerdeki arazileri gerçek değerinde hatta daha fazlasına değerlendirip, geliriyle de Türkiye’nin dört bir yanına modern kent projesini ve vatandaşın yaşam standardını yükseltecek konutlar üretiyor. Vatandaşa da uygun fiyata satıyor. Yani hizmet götürüyor. TOKİ organize sanayi bölgeleri üretsin, prestij projelerinde de yer alsın diyoruz. Kuruma olan güven ve saygınlığı daha büyük sahalarda da göstersin istiyoruz. Bu projeye hepimiz sahip çıkmalıyız. TOKİ özellikle en az 20 yıllık stratejik planlarını yapmalı ve o plana göre hareket etmelidir. Yurtiçindeki üstün performansını, tecrübelerini ve teknik yapısını yurtdışı projelerinde de değerlendirmelidir. Yurtiçindeki faal durumda olan güçlü ve güvenilir firmaları yurtdışına taşımada 1. derece yetkili ve garantör olarak rol almalıdır. Türk müteahhitlerinin yurtdışında yapacağı bütün işlerde ülkeler arası bürokratik işlemlerin Türkiye Cumhuriyeti Toplu Konut İdaresi’nin işletme tecrübeleriyle birçok olumsuzlukları bertaraf edeceği kanaatindeyim. Bu çalışmanın ülkemize ne derece büyük faydalar sağlayacağını (döviz girdisi, işçi istihdamı v.s.) umarım tahmin edebilirsiniz. Bu ülke bizim. Bu devlet bizim. Bu toprak bizim. Bu millet bizim. Biz en güzeline ve en iyisine layığız. Güzel olan her şeye saygı duyarız, övünürüz.

UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.