Gümrük şeffaflığı dış borcu kapatır
Teknik Şirketler Gurubu Üst Yöneticisi Ahmed Sancaktutan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi'nin gayretleriyle gümrüklerde önemli adımlar atıldığını belirterek, "Ancak hâlâ yapılması gerekenler var. Şeffaflık arttırılmalı ve ithal ürünler piyasada denetlenmeli. Bunun başarılması halinde Türkiye'nin dış borcunun rahatlıkla kapatılacağını söyleyebilirim" dedi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Ana faaliyet alanı gümrük müşavirliği olan Teknik Şirketler Grubu, 1992 yılından bu yana lojistik, uluslararası taşımacılık ve depoculuk sektöründe de faaliyetlerini sürdürüyor. Grubun üst düzey yöneticisi olan Ahmed Sancaktutan, "Birçok kurumsal şirkete hizmet veriyoruz. Gümrüklerle çok yakın ilişki içindeyiz. Bu nedenle de rahatlıkla gümrüklerde şeffaflığın artması için elektronik denetimin yaygınlaşması ve ithal ürünlerin piyasada denetlenmesi gerektiğini, bunun başarılması halinde Türkiye'nin dış borcunun kapatılabileceğini söyleyebilirim" dedi.

RAHATLAMA YETERSİZ

Sancaktutan, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkçi göreve geldikten sonra gümrüklerde çok önemli ve ciddi değişimler yaşandığını belirterek, "Bakanımız Bülent Tüfenkçi çok güzel girişimler yaptı. Ancak hala yapılması gerekenler var. Bunları Bakanımız Bülent Tüfenkçi'ye ilettik. Kendileri de ekibi ile birlikte çalışıyor. Önümüzdeki günlerde de tamamlanacağını ümit ediyoruz. Gümrüklerde bir beyanname kapsamında gelen 15 konteynır ürün var diyelim. Muayene memuru 15 konteynıra da bakmak istiyorum diyebiliyor. Hâlbuki bu sistem tarafından belirlenebilecek bir şeydir. Biz bu denetimlerin de elektronik sistemde yapılmasını istiyoruz" açıklamasını yaptı.

KAÇAKÇILIK REKABETİ ÖLDÜRÜYOR

Kaçakçılıkla mücadele kapsamında yapılan çalışmaları da değerlendiren Sancaktutan, "Kaçakçılık sadece devleti ilgilendiren, zarara uğratan bir durum değildir. Bu kapsamda ortaya çıkan zafiyetleri engellemek için elektronik ortamda denetimler yapılmalıdır. Kaçakçılık sadece vergi kaybı değildir. Kaçakçılık rekabeti de öldürüyor. Bunu engellemek aslında vatandaş için yapılan bir şeydir. Elektronik ortamı kullanıp denetimleri insan inisiyatifinden aldığınız zaman şaibeler kalkıyor, şeffaflık oluşuyor" bilgilerini verdi. İthalatçı ve ihracatçı firmaların devlet tarafından korunduğunu ifade eden Sancaktutan, vergilendirmenin farklı bir konu olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: "İthalatta tarife içi ve tarife dışı önlemler var. İthal edilen ürünlerden anti-damping ve gümrük vergileri alınıyor. Bunların en büyük amacı ülkemizdeki yerleşik sanayiciyi korumaktır. Diğer bir boyutu da tüketiciyi korumaktır. Tüketiciyi CE standartlarına göre koruyabilirsiniz. Satın aldığı ürünün üzerinde CE işaretini gören tüketici güvenilir bir ürün aldığını anlayabilir. Ancak bunun dışında herhangi bir standarda bağlanamayan ürünler de oluyor. Bu yüzden riskli kabul edilen ürünlere farklı vergiler uygulanıyor. Hem Türkiye'deki ihtiyacı karşılamak gerekiyor, hem de yerli üreticiyi korumak gerekiyor. İthalat ve ihracat arasındaki rekabeti koordine etmek kolay değil. Bence bu konuda yapılan çalışmaları ilgili bakanlıklar halka duyuramıyorlar. Bazı fabrikalar böyle uygulamaların olduğunu bile bilmiyor"

ALTERNATİF GÜMRÜK BİRLİKLERİ

Avrupa Birliği'nin Gümrük Birliği'ne alternatif olarak bir gümrük birliği kurulmasından yana olduklarını söyleyen Sancaktutan, "Avrupa Birliği ile yapılan Gümrük Birliği, detaylı bir şekilde incelense ülkemizin menfaatine olan bir uygulama olmadığını anlayabiliriz. Devletimiz Gümrük Birliği'nden çıkıldığında sanayicinin karşılaşacağı zararını kapatacak güçtedir. Rusya ve Çin ile bu konuda görüşmeler yapıldığını biliyoruz. Şangay Beşlisi olarak tabir edilen işbirliği örgütünün Gümrük Birliği'nden daha faydalı olacağına inanıyoruz. Hiçbir oluşuma dâhil olmasak bile Gümrük Birliği'nden çıkmak ülkemize zarar vermez" diye konuştu.

İTHAL ÜRÜN DENETİMİ

Gümrüklerdeki denetim mekanizmasının etkin çalışması ülke ekonomisine sağlayacağı katkıları da anlatan Sancaktutan, "Gümrüklerde sınırlarımızı kontrol altında tutalım ve gerekli tedbirleri alalım. Biz asıl denetimimizi piyasada da yapmalıyız. Devlet burada engelleyici değil, kontrol edici olmalıdır. Uzun lafın kısası, ithalatçı ve ihracatçı firmaların gümrüklerde daha hızlı hareket etmelerini sağlamalıyız" dedi.

2023 HEDEFLERİ HAYAL DEĞİL

2023'teki 500 milyar dolar hedefini yakalayabilmek için radikal adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Sancaktutan, "500 milyar dolar ihracat yapmak hayal değil. Ülkemiz bunu yapabilir" diyerek sözlerini tamamladı.

UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.